Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Pulled chicken met humus
Heb jij het broodje pulled pork nou wel gezien? Probeer dit dan eens!

Voor 4 personen  

Ingredienten
Pulled Chicken
1 grote ui
2 tenen knoflook
½ tl korianderpoeder
½ tl komijnpoeder
½ kaneelpoeder
½ kurcumapoeder
½ foeliepoeder
½ paprikapoeder
1 tl kerrie
2 tl harissa
2 tl tomatenpuree
3 el wittewijnazijn
2 tl dadelstroop
2 kippenpoten
Handvol pijnboompitten geroosterd
4 takjes bladperterselie, blaadjes grof gehakt
Olijfolie
4 a 6 pita’s

Humus
500gram gedroogde kikkererwten
2 tl baking soda
3 liter water
540 gram tahin
8 el vers citroensap
8geplette knoflookteentjes
200 ml water / kookvocht
zout
Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.  

Bereiding
Om de humus te maken, week je een nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten nemen net als sponzen ontzettend veel water op, dus wees niet zuinig met de hoeveelheid water in de kom. De volgende ochtend gooi je het overtollige water weg en spoel je de kikkererwten nog even goed om.
Vervolgens ga je de kikkererwten koken. Zet hiervoor een pan op het vuur en doe hier de kikkererwten en 2 theelepels baking soda in. Verwarm dit voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng het aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook dit gedurende 20-40 minuten of zelfs langer, dit is namelijk afhankelijk van de soort kikkererwten die je gebruikt. Door ze tussen je duim en wijsvinger te pletten kun je checken of ze goed gaar zijn, dit moet heel makkelijk gaan.
Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor of blender en pureer het tot een stevige pasta is geworden. Voeg daarna de knoflook, tahin, het citroensap en zout toe terwijl de foodprocessor nog draait. Voeg daarna het “kikkererwtenwater” toe (ongeveer 100 ml) toe om de humus tot de juiste dikte te krijgen. De humus wordt na een uurtje staan weer wat dikker, dus maak hem iets dunner dan hoe je hem graag zou willen eten. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de humus daarna in een kom en laat het nog een minimaal een half uurtje rusten.
Dien de humus op in een mooie schaal, wees niet te zuinig met de olijfolie en maak af met wat chilipoeder of cayennepeper en verse peterselie. Als je nog wat kikkererwten over hebt, kun je deze als topping gebruiken voor de humus.
TIP: Eet de humus als dip met een warme pita.

Nu gaan we de pulled chicken maken. Verhit een flinke scheut olijfolie in een afsluitbare pan waar de kippenpoten net naast elkaar inpassen. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de specerijen, harissa, tomatenpuree, azijn, dadelstroop en 100 ml water toe en roer het tot een gladde jus. Smoor hierin de kippenpoten op een laag vuurtje gedurende 1 uur zodat alle heerlijke smaken van de specerijen in de kippenpoten trekken. Doe dit met de deksel op de pan en keer na een half uurtje de kippenpoten om.
Na een uur haal je de poten uit de pan en laat je het wat afkoelen. Pluk daarna met je handen het vlees van het bot, trek de grotere stukken kip uit elkaar. Doe de pulled chicken terug in de pan en laat de saus indien nodig nog een minuutje inkoken. Breng op smaak met zout.
Haal de humus 30 min van tevoren uit de ijskast om op kamer temperatuur te komen. Schep op elk bord 3 a 4 volle eetlepels humus (choemoes) en draai met de bolle kant van de lepel een mooie krater in het midden. Vul deze met de pulled chicken, die lekker warm is maar niet super heet.
Garneer met pijnboompitten, peterselie, olijfolie en een snuf paprikapoeder. Serveer met warme pita’s.      

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.