Mode

Stijlicoon, sekssymbool én inspiratiebron: Brigitte Bardot

Ze is hét Europese gezicht uit de jaren 50, een echt stijlicoon en sekssymbool uit Frankrijk: Brigitte Bardot. Gisteren mocht 'BB' 87 kaarsjes uitblazen en ondanks dat ze zichzelf al jaren heeft teruggetrokken in de media is ze vandaag de dag nog steeds een grote inspiratiebron voor de hedendaagse mode.

Wie is Brigitte Bardot?

Brigitte Bardot, ook bekend als BB, is een Frans model, actrice en zangeres. Brigitte begon als de welbekende pin-upgirl en maakte haar naam al snel internationaal bekend met de film 'Et Dieu...Créa la Femme' (And God Created Woman). In de jaren vijftig was Brigitte het (stijl)icoon en sekssymbool van de filmindustrie en modewereld. Het Franse (iets ondeugendere) antwoord op de Amerikaanse Marilyn Monroe. 

Carrière

Brigitte sleepte al op jonge leeftijd haar eerste modellenklussen binnen. Zo stond ze op haar vijftiende al op de cover van Elle Magazine. Dit was dan ook de start van haar internationale succes. Als model ontwikkelde Brigitte haar eigen iconische Bardot pose. 

Brigitte was in 1952 voor het eerst te zien op het witte doek, maar haar internationale doorbraak met 'Et Dieu... Créa la Femme'. Dit was tien jaar later. Brigitte heeft in maar liefst 48 films mogen spelen, maar op haar 40e besloot ze te stoppen. Ze heeft zichzelf teruggetrokken in het prachtige St. Tropez en focust haar nu op het opkomen voor dierenrechten.

BB als inspiratie voor hedendaagse mode

Brigitte introduceerde tijdens haar carrière trend na trend. En deze trends worden vandaag de dag nog steeds gedragen. Al weten velen niet meer dat deze trends bij haar zijn begonnen. Brigitte droeg bijvoorbeeld echt meisjesachtige kleding wat je continue terugziet.

1. Bardot Neckline 

De eerste trend die nog steeds helemaal hip is, is de Bardot Neckline. Brigitte droeg vaak topjes, truitjes en gebreide vesten met de off-the-shoulder look. Een neklijn met blote schouders. 

2. Bikini's

De bikini werd echt hot dankzij Brigitte. Brigitte schitterde op het witte doek in bikini in de film Manila. Het jaar daarop poseerde BB in bikini tijdens het filmfestival in Cannes op de Franse stranden voor de paparazzi. 

3. Bretonse streep

Brigitte is altijd ambassadeur geweest van St. Tropez. Voordat Brigitte van deze plek een jetset locatie maakte, was het een heus vissersdorpje. De Bretonse streep, die vandaag de dag nog veel te zien is in de laatste mode, is echt een erfenis van het vissersdorpje. 

Tip: draag de Bretonse streep niet alleen in de originele kleuren wit en blauw, maar kijk ook naar andere kleuren of draag de kleuren zonder streep wit en blauw bijvoorbeeld in je jeans. 

4. Ruitjes

Ruitjes-printjes zijn niet meer weg te denken uit de mode en een echte klassieker. Het is tijdloos en zal nooit uit de mode gaan. De ruitjes worden ook wel BB ruitjes genoemd, wat natuurlijk verwijst naar de inspiratiebron Brigitte Bardot. 

5. Polkadot 

Nog een klassieker, de polkadot. Het is vrouwelijk, meisjesachtig en sjiek klassiek. De polkadot omschrijft Brigitte Bardot's stijl helemaal. 

Tip: vind je een hele polkadot look te heftig? Combineer dan een mooie rok in deze print met een simpele effe truitje.

6. Wilde haren 

Naast haar meisjesachtige stijl, stond Brigitte ook bekend om haar blonde haren. En dit droeg ze altijd lekker wild. Ongekamd, alsof ze van het strand kwam. Typisch Brigitte was het flink touperen van het haar. Maar Brigitte combineerde deze wilde look altijd met haar meisjesachtige stijl. Dit deed ze door haar haar half op te steken of een sjaaltje of diadeem in haar haar te dragen.

7. Platte schoenen 

Kenmerkend aan Brigitte haar look waren de platte schoentjes. Het liefste ballerina's. Dit maakte haar ondeugende, meisjesachtige en sexy look helemaal compleet, maar niet over de top. Ook wel de typische Franse 'Je ne sais quoi' look. 

Meer weten? 

Wil je nog meer weten over Brigitte Bardot? Kijk dan de video hieronder van onze mode expert Ron Weil. Wil je meer mode tips? Klik dan hier