Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Van de redactie
Vaker vegetarisch!
Deze week besteden we - in het kader van 'Doe maar lekker vegetarisch' - bij Koffietijd en 5 Uur Live aandacht aan de vegetarische keuken. Culinair redacteur Bibi deelt haar tips en tricks!

Ik eet 3 tot 4 keer per week vegetarisch. Mijn vriend daarentegen is een enorme vleeseter. Ik zag het als uitdaging om ‘s avonds iedere keer weer een gerecht met een twist te verzinnen, waardoor hij vegetarisch eten steeds meer zou gaan waarderen. En dat is gelukt! Mijn tips en twists heb ik hier voor je op een rijtje gezet en ook vind je hier onze favoriete vega-recepten voor de hele week! Hier maak je zelfs de grootste vleeseter gelukkig mee. En vlees missen? No way! 

Liefs en smakelijk, 
Bibi 

1. Er wordt vaak gedacht dat je van een vegetarische maaltijd niet vol zou zitten. Onjuist! Door altijd plantaardige eiwitten toe te voegen lig je niet wakker van de honger. Denk aan paddenstoelen, noten, graanproducten en peulvruchten.  Hieronder vind je mijn favoriete recept voor lasagne met paddenstoelen én noten! 

Open lasagne met gebruinde boter, paddenstoelen en walnoten  

Ingrediënten:
- Handje walnoten
- 75 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 3 blaadjes salie
- 200 g paddenstoelenmix, in stukken
- 12 verse lasagnevellen
- Olijfolie extra vierge
- 2 burrata’s  

Bereiding:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan en hak ze vervolgens grof. Verwarm de boter in een koekenpan en laat de boter lichtbruin worden. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg de salie en alle paddenstoelen toe en bak 8-10 minuten op laag vuur. De gebruinde boter is tevens je saus.  

Breng een pan water met zout aan de kook en kook de lasagnevellen circa 4 minuten tot ze gaar zijn. Laat goed uitlekken op een schone theedoek. Bouw de lasagne op. Begin met een lasagnevel, dan een flinke lepel paddenstoelen-botermengsel en wat geroosterde walnoten. Herhaal deze stap en eindig met nog een lasagnevel. Besprenkel met de overgebleven boter en eventueel olijfolie extra vierge. Maak af met extra walnoten en 1 halve burrata per persoon.

2. Groente in de hoofdrol!
Een extra portie groenten is ook een vleesvervanger. En dat bedoel ik letterlijk! Denk bijvoorbeeld aan wraps met geroosterde bloemkoolroostjes gemarineerd in een bbq sausje. Of kies voor koolrabi! Deze groente heeft een vlezige smaak en kun je poffen in de oven en vervolgens snijden.

3. Vega vervangers                            
Naast het steeds groter wordende assortiment aan vleesvervangers (yes!) is jackfruit momenteel heel populair als vega vervanger. Deze Thaise fruitsoort is nu als jonge jackfruit in blik te verkrijgen in de supermarkt. Jonge jackfruit is ideaal om mee te koken, omdat het een neutrale smaak heeft. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het goed kunt kruiden en marineren. Als je dit lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur. Thuis is deze fruitsoort favoriet gebakken in tomatenpuree met een uitje en Mexicaanse kruiden. Lekker op een wrap met guacamole of in een Mexicaanse bowl met zoete aardappel, mais en bonen.

4. Kaas!
'Kaas maakt alles beter': dat mag wat mij betreft op een tegeltje. Vervang de gehaktballetjes, gebakken spekjes of rookworst in een soep eens door kaascroutons. Zoals gebakken feta in of de steeds populairdere kaas uit Cyprus: Halloumi. In blokjes even krokant bakken in de pan met wat olie of 10 minuten in de oven en je hebt dé krokante, zoute crunch die je soep nog nodig had.

5. Laat je inspireren door andere keukens!
In Indonesië wordt veel gekookt met tempeh, dit is gefermenteerde tofu en is net wat knapperig van smaak dan tofu. Als tofu een stap te ver is voor je, kook dan eens met tempeh. Snijd de tempeh in blokjes en marineer ze minimaal een halfuurtje in 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap en een grote eetlepel sambal. Daarna bakken in de pan en op het allerlaatste een snuf suiker toevoegen. Lekker met rijst en wokgroenten of in een salade met sugar snaps, paprika en mango.  

In India zijn ze gek op groenten. Zo vullen ze een curry met allerlei soorten groenten en maken ze het af met kikkererwten, linzen of een gekookt eitje. Groenten frituren doen ze hier ook veel. Zo heb je een lekkere vegetarische snack. Marineer bloemkoolroosjes in een Indiase currypasta, haal ze even door de bloem en het kan zo in de frituur. Ook fritters zijn hier populair. Groenten zoals wortel en courgette worden geraspt en daarna gemengd met bloem, een geklutst eitje en kruiden naar wens. Vorm er koekjes van, bak de koekjes in de olie en je bent klaar!

Delen
Van de redactie
Pernille en Eline zijn in Londen voor Frozen 2!
Het lang verwachte vervolg op Frozen 1 is eindelijk daar! Pernille en Eline vlogen samen naar Londen om de regisseur en de storyteller van deze betoverende film te interviewen en namen hun vlogcamera mee! Kijk mee achter de schermen.
Van de redactie
Feest in Berkhout! Angelique neemt je mee!
Het is feest voor iedereen die in de Postcode Loterij meespeelt in Berkhout met de postcode beginnend met: 1647.
Van de redactie
De PostcodeKanjer in Berkhout: Angelique neemt je mee!
Het is feest voor iedereen die in de Postcode Loterij meespeelt in Berkhout met de postcode beginnend met: 1647. Afgelopen zondag is in het televisieprogramma Eén tegen 100 bekendgemaakt dat de Extra PostcodeKanjer van 10,7 miljoen euro is gevallen op deze postcode in het historische dorp Berkhout.
Van de redactie
Pernille slaat toe!
Pernille nam een kijkje bij Synthia Stoffer in Utrecht, die als missie heeft vrouwen sterker en zelfbewuster te maken.
Van de redactie
De spreekkamer: aan de andere kant van de tafel
"Je voelt vaak de liefde voor elkaar aan de andere kant van de tafel."
Van de redactie
Vaker vegetarisch!
Deze week besteden we - in het kader van 'Doe maar lekker vegetarisch' - bij Koffietijd en 5 Uur Live aandacht aan de vegetarische keuken. Culinair redacteur Bibi deelt haar tips en tricks!
Van de redactie
De leukste gezelschapsspelletjes
Een deel van Nederland heeft deze week herfstvakantie. De perfecte tijd om spelletjes te doen en online coördinator Sonja zette de leukste spelletjes op een rijtje. Maar let op: als je niet tegen je verlies kunt is dit geen lijstje voor jou!
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.